fbpx

Walka z fast foodami nie likwiduje otyłości

INFO: Brytyjski Instytutu Spraw Gospodarczych (IEA) zbadał zależność między dostępnością fast foodów a poziomem otyłości. Okazuje się, że dotychczasowy pogląd o tym, że otyłość da się zredukować ograniczeniem dostępności fast foodów, jest nieprawdziwy.

IEA dokonało analizy ponad 70 badań doświadczalnych na świecie z ostatnich 15 lat dotyczących zjawiska otyłości w kontekście dostępność restauracji fast food. Kluczowe wnioski z analizy są takie, że nie ma dowodów na to, że wprowadzenie ograniczeń dotyczących jedzenia fast foodów powoduje zmniejszenie otyłości wśród dzieci i dorosłych, a zakazy sprzedaży tzw. niezdrowej żywności doprowadzają do wzrostu cen, pogorszenia jakości żywności i ograniczają konkurencję.

– Zakazywanie powstawania nowych fast foodów w pobliżu szkół w nadziei, że zmniejszy to otyłość, nie jest polityką opartą na dowodach. Będzie to ograniczać konkurencję kosztem konsumentów z powodu niewielkich korzyści zdrowotnych – stwierdził p. Krzysztof Snowdon, ekspert IEA.

Źródło: IEA.org.uk

Opracował: TP

Oficjalny sklep Janusza Korwin-Mikkego

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o