fbpx
Oficjalny portal rozpoznawalnego na całym świecie polityka – Janusza Korwin-Mikkego.
Oficjalny portal Janusza Korwin-Mikkego.

INFO: Specjaliści z Czech orzekli, że rosnące temperatury psują smak piwa. Będzie ono coraz mniej gorzkie.

Klimatolog Marcin Mozny z Czeskiego Instytutu Hydrometeorologicznego zbadał jakość chmielu Saaz, który jest głównym składnikiem popularnych pilznerów. Jego zdaniem w latach 1954-2006 ilość kwasów alfa w chmielu Saaz spadała średnio o 0,06% rocznie. Kwasy alfa to związki organiczne występujące w szyszkach chmielowych, które nadają piwu charakterystyczną goryczkę.

Specjaliści uważają, że z czasem kwasów alfa będzie mniej także w chmielu uprawianym w innym zagłębiu brązowego napoju w Niemczech.

Źródło: tvp.info
Opracował: G.K.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x