fbpx

Singapur zakazał reklam Coca-Coli

INFO: Azjatycki kraj jest pierwszym na świecie, gdzie wprowadzono zakaz reklamy napojów z wysoką zawartością cukru.

 

Nowe przepisy ograniczają możliwość ich promocji w mediach drukowanych, radiu i telewizji, a także w Internecie. Dodatkowo na słodkich napojach będzie musiała się znajdować etykieta informująca o ich wartościach odżywczych i zawartość cukru. Rozwiązania te wejdą w życie w przyszłym roku.

Władze uzasadniają wprowadzenie zakazu troską o zdrowie swoich obywateli i koniecznością podjęcia walki z cukrzycą. Badania przeprowadzone w 2017 r. pokazały, że cierpi na nią prawie 1 na 7 mieszkańców Singapuru. Ponadto rząd rozważa objęcie tych napojów specjalnym podatkiem lub nawet całkowitym zakazem sprzedaży.

Zmiany w prawie z zadowoleniem przyjął singapurski oddział Coca-Coli. Zgodnie z wydanym oświadczeniem szacuje, że będą miały one niewielki wpływ na ich portfolio. Jednocześnie producent poinformował, że podjął już działania mające na celu wprowadzenie na rynek napojów z niewielką zawartością lub bez cukru.

 

Źródło: edition.cnn.com

13 thoughts on “Singapur zakazał reklam Coca-Coli

  1. Są rośliny nawet setki razy słodsze od cukru, zaś niektóre zawierają… zero kalorii! Np. stewia, naturalny słodzik. Nie powoduje otyłości, nie psuje zębów, jest idealna dla cukrzyków, a w dodatku obniża ciśnienie. Ale odkąd zaczęto dotować niezależność od importu, w produkcji cukru, to tej pułapki zamknąć się już nie da!
    A zaczęło się bodajże od wojen napoleońskich, kiedy flota brytyjska, dominująca na morzach, zablokowała dostawy z Kuby, skąd szedł całkiem zdrowy cukier trzcinowy. Pospiesznie wyszukano zastępstwo, i zaczęto tłoczyć cukrowego buraka. Którego produkt ma nieco więcej cech negatywnych. Produkcję zaczęto dotować, i temu końca położyć się ie da, bo zaraz protesty, i blokady dróg.

    Na szczęście cukier trzcinowy jest już również do kupienia, i choć droższy, to nie waham się, bo zdrowszy. A naturalnych słodzików jakoś nie widzę, tylko syntetyczne, chyba nieco… trujące!

    No to sobie po-narzekałem.

  2. Wkrótce na pomarańczach i jabłkach trzeba będzie grawerować informacje o zawartości cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.